Díszműkovácsolás

Jancsó Gergely díszműkovács iparművész oldalai

Hajlítás, csavarás (gépi kovácsolás)


Hajlítás

Hajlításnak nevezzük azt a kovácsoló műveletet, amikor a kovácsdarabot hossztengelyének irányától megadott alakra eltérítjük. Hajlító művelettel képezzük ki a forgattyús tengelyeket, szorítóbilincseket, kampókat stb. Hajlításkor az anyag keresztmetszete csökken. A szerszámhoz közel eső belső szélen gyűrődések, a külsőn nyúlás, esetenként repedések is keletkeznek. A darab keresztmetszetének csökkenését előzömítéssel megelőzhetjük. A külső repedéseket szakszerű hevítéssel küszöbölhetjük ki.

Hajlításnál a kovácsdarab száliránya felveszi a darab síkját, ez a mechanikai tulajdonságok szempontjából igen előnyös. Ilyen módszerrel hajlítják elő a szövőgépek, motorok, autómotorok stb. forgattyús tengelyeit. A hajlítás után még süllyesztékes szerszámokba verik vagy sajtolják ezeket, így alakul ki a végső méret.

Csavarás

Csavaráskor a darab szükséges részét hossztengelye körül elforgatjuk a kívánt szögértéknek megfelelően. Csavaráskor a darab hossza csökken. Ezt a csökkenést az előnyújtásnál figyelembe kell venni. Ha gépi kovácsolással végezzük a csavarást, a darabot az ütőfejek közé szorítjuk. Erre a célra a legalkalmasabb kalapácstípus a kettős működésű gőz-lég kalapács.

Az ütőfejek közé fogott kovácsdarabot a helyi meleggel felhevített részén fordítóval, villásfogóval fordítjuk el. Csavaró kovácsművelettel képezzük ki az egymástól pl. 120 fokkal elcsavart forgattyús tengelyek löketcsapjait is.

A csavaráshoz szükséges csavarónyomatékot emelődaruval biztosítjuk. Csavarásra csak sima, hibátlan felületű és finom szemcseszerkezetű anyag alkalmas. A művelet elvégzése után lassan lehűthető, ha szükséges, ki is lágyítható.

A többhengeres (4, 6, 8), nagyméretű Diesel-motorok forgattyús tengelyeit ún. helyrekovácsolt löketlapokkal szokták kovácsolni. Az egyes löketlapokat a már megkívánt szögbe állítva kovácsolják. Ez a csavarási mód elég bonyolult, nagy gyakorlatot kíván. Célszerűbb a tengelyt egy síkon kovácsolt löketlapokkal elkészíteni, a löketlapokat utólag a megfelelő szögállásokba hajlítani és csavarni.