Díszműkovácsolás

Jancsó Gergely díszműkovács iparművész oldalai

Jelenleg a Jancsó Gergely életrajza kategóriát látja.

Bemutatkozás

jancso_gergelyJancsó Gergely

Jancsó Gergely  vagyok, 1978-ban születtem. A kovácsmesterség többgenerációs szakma a családomban, édesapám műhelyében ejtett ámulatba először a tűz ereje, és ott kezdtem el ezzel kisgyerekként játszani. Ajándéktárgyakat, csecsebecséket készítettem szüleimnek, ismerőseimnek, és akkor szerettem bele a fémek alakításának művészetébe.

Az inaséveim alatt Takács Zoltán mester úrnál dolgoztam pl. Szász Endre kovácsoltvas kapuján, a Sir Lancelot lovagi étterem berendezési tárgyain, majd a lópatkolással ismerkedtem meg az állatorvosi egyetemen a gyógypatkoló kovácsmester Antalicz Ferencnél.

15 évesen már saját műhelyt indítottam Pilisborosjenőn, ahol saját munkáim is voltak. Mivel lovakat is tartottunk, így később nagy gyakorlatra tettem szert a lovak mozgását javító terápiás gyógypatkolásban és az ügető- és galopp-pályán a versenylovak speciális patkolásában.

Kezdő munkáim sütőkészletek, szőlőfuttatók, kapuk, kerítések voltak, majd csigalépcsők, épületrestaurálások, komplett fémszerkezeti restaurálások következtek.

Rendszeresen részt veszek kovácsbemutatókon, pl. Művészetek Völgye Fesztivál vagy Mesterségek Ünnepe.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani édesapámnak, Jancsó Gábornak, mestereimnek, Takács Zoltánnak, Szombathy Gábornak, Bedécs Kristófnak és mindazoknak, akikkel együtt dolgozhattam.