Díszműkovácsolás

Jancsó Gergely díszműkovács iparművész oldalai

Repülőeszközök tervezése, gyártása

Siklóernyős hátimotorokat, trájkokat építek saját tervezésben és egyedi igények alapján is, speciális kialakításban és felépítménnyel (permetezéshez, filmezéshez stb.), együléses és tandem kivitelben. Ezek az eszközök többféle anyagból készülhetnek: repülőacélból, rozsdamentes acélból, alumíniumból vagy titánból.

A repülőacélból készült hátimotorok, trájkok nagyon szívósak, a fárasztásos igénybevételnek, rezonanciának tartósan ellenállnak, a savakkal szemben viszont nem ellenállóak.

A rozsdamentes acélból készült repülőeszközök szintén nagyon szívósak, és a savaknak korrózió nélkül ellenállnak.

Az alumínium ultrakönnyű anyag, a repülőeszközök gyakori alapanyaga, az ebből készült dolgok hátránya, hogy sérülékenyebbek, egy rossz leszállás esetén könnyebben deformálódnak.

A titánból készült hátimotor és trájk szakítószilárdság, súly szempontjából a legjobb, hátránya, hogy az alapanyag nagyon drága és hosszú távon fáradékony.

Személy szerint a rozsdamentes acélból készült repülőeszközöket ajánlom, mert amellett, hogy nagyon erősek, egyáltalán nincs sem belső, sem külső korrózió a hegesztési varratoknál sem, és a korrózió kizárhatósága miatt kisebb falvastagságú elemeket lehet alkalmazni a megfelelő szakítószilárdság mellett.

A repülőeszközök tetszőleges motorpalettával rendelhetők, igény szerint (Rotax, Hirth, Subaru, Suzuki, Simonini). A trájkok rugózott vagy rugózatlan futóművel, fékkel (dob, tárcsa, hidraulikus) vagy anélkül, lemez, műanyag vagy alumínium felnis kerékkel.

Kedves repülős társaimnak jó leszállásokat kívánok!