Díszműkovácsolás

Jancsó Gergely díszműkovács iparművész oldalai

Rozsdamentes anyagok megmunkálása

A kovácsmesterség eredetileg a “könnyen megmunkálható” vas anyagok alakításán alapult, ezek voltak a szénacélok. Napjainkban inkább a különböző ötvözött fémanyagok használata elterjedt, ezek már nehezebben megmunkálhatók, keményebbek, ridegebbek, és ezeknél az anyagoknál inkább a hegeszthetőség lett a fő szempont.

Ha az acélt nagy mennyiségben krómmal és nikkellel ötvözik, egy speciális tulajdonságokkal rendelkező fém keletkezik: az oxidációnak rendkívül ellenálló, rozsdamentes acél jön létre. Ennek megmunkálása speciális szerszámokat igényel, viszont az így keletkezett végtermék nem korrodálódik, ellenáll az időnek, felületkezelést sem kell rajta végrehajtani, a tükrös felület örökre megmarad.

A modern építészet területein nagyon előtérbe került a rozsdamentes anyagok használata: korlátok, installációk, térelválasztók, konyhabútorok, berendezések, létrák, fogantyúk, kilincsek készülnek belőle, ezt az anyagot megtaláljuk pl. az uszodatechnika, a hajózás területén is. Természetesen rozsdamentes acélból a hagyományos dísztárgyak is előállíthatók.

A rozsdamentes anyagok megmunkálása, kihívást jelentő, speciális egyedi igények teljesítése kedvelt fő tevékenységi területeim közé tartozik.