Díszműkovácsolás

Jancsó Gergely díszműkovács iparművész oldalai

Lyukasztás, hasítás, gyűrűkovácsolás


A lyukasztás olyan kovácsolási művelet, amellyel a meleg anyagot átlyukasztjuk vagy mélyedést képezünk ki benne. A lyukasztás anyagveszteséggel, a hasítás anyagveszteség nélkül végzett művelet.

Lyukasztásnál a lyukasztott darab alakváltozást szenved. Az alakváltozás mértéke a használatos lyukasztótüske alakjától, az anyagba történő behatolás mértékétől függ. Gépi kovácsolásnál leggyakrabban a kétoldalú lyukasztást alkalmazzuk. A vékonyabb tárcsákat az ún. átütéssel (átvágással) lyukasztjuk.

Tárcsák vagy gyűrűk lyukasztásánál a lyukasztótüskét ráhelyezzük a lyukasztandó darabra. Először könnyű, majd nagyobb ütésekkel beverjük a darabba. Ezután a lyukasztótüskét kivesszük, a darabot megfordítjuk, és az előzőek szerint a másik oldaláról is belyukasztjuk. Ha szükséges, alátétet is használunk.

A lyukasztótüske beragadását megakadályozhatjuk, ha a belyukasztott mélyedésbe szénport, grafitot szórunk. A lyukasztó alatt keletkezett gázok a tüskét kifelé lökik, ezzel a beragadás teljesen megszüntethető. A két oldalról lyukasztott tárcsák, gyűrűk különböző fokozatú tágítótüskékkel továbbnyújthatók.

Ha a tárcsák méretre kovácsoltak, ezért további kovácsoló műveletet nem igényelnek, akkor az ún. átütést vagy átvágást alkalmazzuk alátétgyűrű segítségével.

A lyukasztótüskét nagyobb átmérőjénél fogva (lefelé) helyezzük a darabra. Az ütőfejjel addig üttetjük, amíg a tüske át nem szakítja a kovácsdarabot. A darabot ennél a műveletnél nem fordítjuk át.

A tárcsák lyukasztott üregeit (nyílásait) simító- vagy kalibrálótüskékkel kovácsoljuk méretre. E művelettel a lyukasztásnál keletkezett kúposság is megszűnik.

Gyűrűkovácsolás

Ha nagyobb átmérőjű lyukra vagy gyűrűre van szükségünk, a lyukat tovább tágítjuk. Ezt a műveletet tüskén (nyújtótüskén) végezzük. A tüskén végzett nyújtást, ill. tágítást a külső és belső átmérő növekedésével, a falvastagság csökkentésével végezzük.

Ha a gyűrűket sorozatban szükséges kovácsolni, rögzíthető, villás alsó szerszámmal támasztjuk fel a nyújtótüskét. Ezen körbeforgatva, egyenletes ütésekkel nyújtjuk a gyűrű oldalait a kívánt méretre. A tüskén végzett tágítással megszűnik a lyukasztott darab hordó alakja, és a belső üreget is a tüske kalibrálja.

Az egyenletes falvastagság csak a gyűrű síkjára merőleges és egyenletes ütésekkel biztosítható. Ha a tágítást nem így végezzük, az egyik oldal jobban nyúlik, és kúpos belső üreget kapunk.