Díszműkovácsolás

Jancsó Gergely díszműkovács iparművész oldalai

Restaurálás

A kovácsmesterség igazán szép területe a sérült kovácsműves alkotások eredeti állapotba való visszaállítása. Restaurálás közben lehetőségünk van arra, hogy olyan mesterek munkáin dolgozzunk, akik koruk kiemelkedő művészei voltak, átélhetjük az érzéseiket, és eredeti pompájukba állíthatjuk vissza ezeket az alkotásokat az eredeti technológiával.

Nálunk az építészettel összefüggő kovácsműves alkotások leggyakrabban 100-150 évesek (kapuk, kerítések, kovácsoltvas elemek), az eltelt idő nyomot hagyott rajtuk, hiányossá váltak esetleg elvesztek, és csak egy rajz maradt utánuk. Természetesen nemcsak az építészettel kapcsolatos alkotásokat lehet megmenteni az utókor számára, hanem ennél jóval idősebb használati tárgyakat, dísztárgyakat, fegyvereket stb. is.

Nagyon szeretem ezeket a munkákat, mert kreativitást és az eredeti alkotókkal azonos szellemben való gondolkodást igényelnek.

Modern felületkezeléssel a restaurált munkák eltarthatósági idejét a sokszorosára növelhetjük, így az utókornak is hosszú évtizedeken-évszázadokon keresztül megmaradhat a mester eredeti üzenete.